top of page

Yusuf FIRAT ‘la Meditasyon – Kendini Tanı


Aşılması Gereken Zihinsel Engellerimiz-24

 

Stresinizi kontrol altında tutun:

 

Stres, vücudun çeşitli içsel ve dışsal uyaranlara verdiği otomatik tepkidir. Latince germek anlamına gelen “stringere” sözcüğünden gelir. Bireyde stres oluşturan etmenler “stresörler” diye tanımlanır. Birey ne tür stresörle ( ister bedensel ister ruhsal) karşı karşıya kalsın, hoşa giden, gitmeyen bu etmene yanıt verme durumundadır. Bu yanıt sayesinde kendi bünyesindeki gerek bedensel gerekse ruhsal dengeyi korumaya çalışmaktadır. Stres oluşturan etmenler aslında her kişinin gündelik hayatta az ya da çok karşı karşıya kaldığı, çoğu zaman tek başına bir sorun teşkil etmeyen yaşam olaylarıdır. Belirli bir stres etmeni, kişinin bu stres etmeninin olumsuz etkilerine gerek bedensel gerekse ruhsal olarak açık bir yapıya sahip olması durumunda önemli hale gelir. Stres hali her durumda aynı şekilde ortaya çıkmamaktadır. Stres mutluluk veren durumlarda da ortaya çıkabilmektedir. Yeryüzünde strese maruz kalmayan insan bulunmamaktadır. Çünkü sürekli olan değişim ve gelişimler ister istemez insanları bir uyumsuzluk içerisine sürüklemektedir. Bu durumda beraberinde stresi ortaya çıkarmaktadır. Stres ortaya çıktığı duruma göre zarar veya fayda gösterebilmektedir. Mutluluk anında güzel, zorlu anlarda daha kötü şeylere neden olmaktadır. Stres durumu organizmanın enerjisinin aşırı harcanmasına neden olmaktadır. Bu da fiziksel anlamda kişiye zarar verebilmektedir.
 

Stres oluşturan etmenler üç gruba ayrılır.
 

- Fiziksel: fiziksel travma, çevre kirliliği, şiddetli egzersiz, gürültü, nem, ısı, cerrahi müdahaleler gibi
 

- Sosyal: kişinin toplumla ve çevresiyle yaşadığı çatışmalar
 

- Psikolojik: hayal kırıklığı, yalnızlık, maddi/ manevi kayıplar, sosyal, kültürel farklılıklar ve çatışmalar gibi.

 

Strese neden olan durumlar, baskılar ve kişisel sorunlar olabilir.Vücudun sinir sistemi genellikle günlük stres faktörlerini ve hayatı tehdit eden olayları ayırt etmekte kötü performansa sahiptir. Örneğin bir arkadaşınızla yaptığınız bir tartışmada, işe gidip gelirken trafik sıkışıklığında veya faturalarınızı ödeyemezken, vücudunuz bir ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalmış gibi tepki verir. Günlük yaşamımızda sürekli böyle gidip gelmeler yaşadığımızda, stresi aşamadığımızda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kronik stres, vücudumuzdaki hemen hemen her sistemi bozar. Bağışıklık sisteminizi devreden çıkarabilir, sindirim ve üreme sistemlerinizi sıkıntıya sokabilir, kan basıncınızı yükseltebilir, kalp krizi ve inme riskini artırabilir, yaşlanmayı hızlandırabilir ve sizi birçok zihinsel ve fiziksel sağlık sorunlarına karşı savunmasız halde bırakabilir.

 

Stresin neden olduğu başlıca sorunlar:
 

- Güçsüzlük, yorgunluk ve endişe
 

- Konsantrasyon bozukluğu
 

- Sinirlilik
 

- Çabuk heyecanlanma
 

- Dikkat kaybı
 

- İşlerinizi yapmakta zorlanma
 

- Madde bağımlığı
 

- Baş ağrısı
 

- Panik atak
 

- Çarpıntı
 

- Nefes darlığı
 

- Hazımsızlık
 

- Aşırı iştah ya da iştah kaybı
 

- Kilo kaybı
 

- Tansiyon rahatsızlığı
 

- Kalp damar rahatsızlıkları

 

Stresle baş edebilmek için öncelikle yapılması gereken işlerde zamanı iyi ayarlamaktır. Çünkü birçok konuda zaman en önemli stres kaynağı olabilir. Özellikle de iş ve okul yaşamında bu daha belirgin olmaktadır. Bu nedenle sadece iş, okul veya zorunlu işlere değil aynı zamanda sağlıklı beslenme, eğlence, aktivite, egzersiz gibi rahatlatıcı şeylere de vakit ayırmak gerekmektedir. Stresle baş edebilme konusunda bir diğer nokta da fiziksel aktivitelerdir. Ayrıca içilen içecekler dahi stres kaynağı olabilir. Bu nedenle kola, çay, kahve gibi içecekler yerine bitkisel içecekler ve doğal meyve sularını tercih etmeliyiz. Stresle mücadele de sosyal aktivitelerde çok önemlidir. İnsanlarla iç içe olmak, konser, tiyatro, sinema, spor müsabakaları izleme gibi aktiviteler gerçekleştirmek bizi sakinleştirir ve rahatlatır. Stresten korunmanın en önemli yolu bağımlılık yapan maddelerden uzak durmaktadır. Madde bağımlığı ve stres birleştiğinde çok ağır sonuçlar ortaya çıkabilir.

 

Stres sorunu olan bir bakış açısına sahip olmak günlük hayatımızın şekillenmesinde önemli rol oynadığı için, kişi zamanının büyük çoğunluğunu bu olayların kendisinde yarattığı sorunları çözmek için harcar. Bunun sonucu olarak hayatımızda farklı eylemler ve deneyimler yaşamak istersek zihinsel, fiziksel ve zaman olarak sorunlar yaşayabiliriz.

 

Stres sorunundan kurtulmak için kendimizi iyi tanımalı, sınırlarımızı test etmiş ve ölçmüş olmalıyız. Kendimizi keşfetmenin en güzel ve en önemli yollarından birisi de Meditasyon yapmaktır.

 

Bir insanın kendi kendine verebileceği en güzel hediye MEDİTASYON dur.

 

19 Ekim 2017
 

Yusuf FIRAT

bottom of page