top of page

Yusuf FIRAT ‘la Meditasyon

 

Psikolojik Sendromlar – 4

 

Dunning - Kruger ( Cahil Cesareti ) Sendromu: Dunning - Kruger sendromu, işlerinde çok iyi olduklarına inanan, yetersiz, kendini ve yaptıklarını övmekten, her işte öne çıkmaktan ve aslında yapamayacağı işlere talip olmaktan hiçbir rahatsızlık duymayan, cahil ve haddini bilmeyen, gerçekte var olan cesareti bilgisizliğinden gelen kişilerin yaşadığı durumdur.

 

Birçok kişi bir mevki veya daha iyi konuma gelebilmek için oldukça çaba gösterir ve eğitim alır. Fakat bazen bu insanlarla birlikte hiçbir zekaya sahip olmadıkları ve bulundukları konum ile ilgili dahi bilgilerinin olmadığı bazı insanlar da aynı konumda yer alır. Hatta bazen bu insanların bu konuma nasıl geldiklerine biz bile anlam veremeyiz. Bilgisiz olmalarına rağmen başarıyı yakalama imkanı bulmuş kişilerdir. Dunning - Kruger sendromu yaşayan bu kişilerin birçoğu iki kelimeyi bir araya getiremezken oldukça başarılı işlere imza attıkları bilinmektedir.

 

Dunning - Kruger sendromun belirtileri: - Ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler - Kendi niteliklerini abartma eğilimindedirler - Nitelikli insanların niteliklerini görüp anlayamazlar - İlgilendikleri veya bildikleri konuda eğitim görmeleri halinde, bilgisizliklerinin ve yetersizliklerinin farkına varabilirler. - Her şeyi en iyi kendilerinin bildiğini iddia ederler - Bilgiyi, eğitimi aşağılama eğilimindedirler - Çok bağırır, çok övünür, çok iş yapıyor havası estirirler - Her şeyi kendileri halletmek isterler - Her olasılığı hesaplamış ve tüm hazırlıklarını yapmış gibi davranırlar - Üstlerine karşı saygıda kusur etmezler, astlarına karşı ise baskıcı ve ezme eğilimindedirler - Geçmişte söylemiş olduklarını inkar eder ve bundan dolayı rahatsızlık duymazlar - Başarısız olmaları halinde başkalarını suçlarlar. - Yalan söylemekten çekinmezler

 

Dunning - Kruger sendromu yaşayan kişiler, kendilerini değerlendirme becerisi açısından oldukça iyi görmeleri ve kendilerini överek ön plana atmalarından dolayı mesleki açıdan yeterli bulunarak oldukça başarılı pozisyonlara gelme imkanı bulabilirler. Bu sendromu yaşayan kişilerde görüldüğü gibi cehaletin ve bilgisizliğin her durumda kişinin öz güvenini arttırdığı gözlenmiştir. Buna göre, kişiler az bilgi sahibi oldukları konularda sahip oldukları bu sınırlı bilgiyle aslında konunun tümüne hakim olduklarını düşünecek kadar yüksek özgüven duygusuna sahiptirler. Hatta ne kadar az bilgiye sahip olduklarını anlamaktan da çok uzaktırlar. Ayrıca bu kişiler tüm mesleki iş hayatları boyunca kendilerini hak ettikleri konumda olduklarını düşünürler ve oldukça kaliteli yaşamlarına hiçbir şey yokmuş gibi devam ederler.

 

Bilgisizlik, gerçek bilginin tam tersine, kişilerin kendine güven duymasını sağlar. Çevremizde pek çok örneğini gördüğümüz birden bire gelişen başarı örneklerinin altında yatan etkenlerden biri de bu olabilir. Buna benzer sendromlara maruz kalmamak için kendimizi iyi tanımalı, sınırlarımızı test etmiş ve ölçmüş olmalıyız. Kendimizi keşfetmenin en güzel ve en önemli yollarından birisi de Meditasyon yapmaktır. Bir insanın kendi kendine verebileceği en güzel hediye MEDİTASYON dur.

 

16 Eylül 2017

 

Yusuf FIRAT

bottom of page