top of page

Yusuf FIRAT ‘la Meditasyon – Kendini Tanı


Aşılması Gereken Zihinsel Engellerimiz-29

 

Aşırı hayal kurmaktan kurtulun:

 

Hayal kurmak, bir şeyi gerçekleşmiş gibi kabul edip zihinde tasarlama işine denir. Gerçekleşmesini istediğimiz durum ve düşünceleri sanki öyleymiş gibi tahayyül etme halidir. Gün içinde kurulan hayaller, zihin bilinçli haldeyken kurulduğu ve genelde olumlu uyaranlar içerdiği için mutluluk yaratan ve insana umut aşılayan etkilere sahiptir.
 

Hayal kurmak kişiyi içinde bulunduğu gerçeklikten uzaklaştırdığı için bir tür rahatlama sağlar. Meditasyon ve yoga gibi tekniklerde hayal kurma ve canlandırma tekniklerini barındırır. Hayal kurmak sorunlar yaşadığımız kişilerle oluşabilecek çatışma ve anlaşmazlıkların çözülmesine yardımcı olabilir. Çatışma çıkmadan kişi sorun yaşadığı insanla ve olayla ilgili hayal kurarak analiz yapabilir. Hayaller zihnin farklı üretim aşamalara geçerken rahatlamak için kullandığı bir mekanizmadır. Üzerinde çalıştığımız konularının ve projelerin düşünce bazında hazırlıklarının yapılmasına yardımcı olur. Hayal kurmanın en büyük faydalarından biriside koymuş olduğunuz hedeflere ulaşmanızı sağlamasıdır. Hayal kurmak ulaşmak istediğiniz şeyler için başlangıçtır. Ayrıca zihninizde yapmış olduğunuz canlandırma, sizin daha iyi bir motivasyona sahip olmanızı sağlar. Hayal kurmak gerçek hayatla ilgili konularda egzersiz yapmanızı sağlar. İstediğiniz kişiyi veya olayı canlandırabilir ve bunlarda yapacağınız farklı değişimler sayesinde bakış açınızı geliştirebilirsiniz. Hayal kurmak zevkli bir uğraştır. Meşgul olan zihninizi kendi istediğiniz gibi dünya içerisinde dinlenmesini sağlayabilirsiniz. Zihnimizin en derinlerindeki istekleri, korkuları, stresleri vb. duyguları hayal kurarak çıkarabiliriz. Kurulan hayallerde hem geçmişte yaşanılan olayların deneyimleri, hem de gelecekte yapılacak hareketlerin dengeli, temkinli ve sağlık olmasını sağlar. Buna karşılık bazı insanlar hayal kurmanın insanları gerçeklikten uzaklaştırdıklarını düşünürler.

 

Aşırı hayal kuran kişilerin yaşadıkları sıkıntılar ise hayal kuran kişi dünya ile ilişkisini keser, yeme-içme bozuklukları ortaya çıkar. Günlük işleri yapmak çok büyük çaba gerektiren bir zorluğa dönüşür. Odaklanma ve algılama sorunları meydana gelmeye başlar. Obsesif ( takıntılı ) davranışlar göstermeye başlarlar. Hayallerinde yarattıkları karakterlerle duygusal bağ kurma gibi davranışlar gözlenir. Endişe, sıkıntı, panik seviyeleri yükselir. Hayal kurma sırasında rahatsız edildiklerinde aşırı sinirlilik ve öfke tepkisi verebilirler. Dikkat dağınıklığı nedeniyle iş, okul ve sosyal hayatlarında sorunlar baş gösterir. Bu tür insanlar belli bir noktadan sonra hayal dünyaları ile gerçek dünyaları bir birine girer ve gerçek dünyaya ilişkin kararlar verirken problem yaşamaya başlarlar. Bu insanlar genellikle içlerine kapanık ve kimse ile konuşmayı sevmeyen bir yapıdadır. Hayal kurma bozukluğu genellikle depresyon, gerginlik, yalnızlık, özgüven eksikliği, sosyal iletişim bozukluğu, uyum sağlayamama, aşırı duygusallık gibi sorunları da içerisinde barındırır.

 

Zararlı olacak bir başka durum ise, ulaşılması imkansız durum ve insanlarla ilgili hayaller kurmaktır. Bu tip aşırı hayaller kurulması insanı psikolojik olarak ciddi rahatsızlıklar yaşamasına neden olabileceği gibi, kişilerin hedeflerine ulaşmak için gayri ahlaki yollara sapması da söz konusu olabilir. Bu nedenle kurulan hayallerin sınırlarının belirlenmesi çok önemlidir. Esas sorun kişinin kurduğu hayallere kendisini ne kadar kaptırmış olmasıdır.

 

Aşırı hayal kurma sorunu olan bir bakış açısına sahip olmak günlük hayatımızın şekillenmesinde önemli rol oynadığı için, kişi zamanının büyük çoğunluğunu bu olayların kendisinde yarattığı sorunları çözmek için harcar. Bunun sonucu olarak hayatımızda farklı eylemler ve deneyimler yaşamak istersek zihinsel, fiziksel ve zaman olarak sorunlar yaşayabiliriz.

Aşırı hayal kurma sorunundan kurtulmak için kendimizi iyi tanımalı, sınırlarımızı test etmiş ve ölçmüş olmalıyız. Kendimizi keşfetmenin en güzel ve en önemli yollarından birisi de Meditasyon yapmaktır.

 

Bir insanın kendi kendine verebileceği en güzel hediye MEDİTASYON dur.

 

28 Ekim 2017
 

Yusuf FIRAT

bottom of page