top of page

Yusuf FIRAT ‘la Meditasyon 


Psikolojik Sendromlar ve Sorunlar – 15
 

Kronik Stres Sorunu:
 

Stres vücudun olumlu veya olumsuz durumlara, çeşitli içsel ve dışsal uyaranlara verdiği otomatik tepkilerdir.
 

Kronik stres, yaşamın bir bölümünde veya yaşam boyu maruz kalınan travmaların, yoğun çaresizlik, çözümsüzlük hissi ile birlikte yaşanması sonucunda kronikleşen endişe, korku ve panik halidir.
 

Stres reaksiyonları, algılanan uyarılar tehdit edici olduğunda, vücut kendini korumaya çalışır, savunmaya geçer. Beyinde stres hormonları salgılanmasına sebep olur. Vücut 3 aşamalı tepki verir.
 

Alarm durumu: Vücut bir stres kaynağı ile karşılaştığında buna hazırlanır ve stres hormonlarının salgılanması, kan basıncının yükselmesi ve terleme gibi çeşitli tepkiler verir.
 

Direnç durumu: Normalde kişi stres kaynağı olan problemi olumlu bir şekilde çözdüğü zaman, vücut alarm durumunda meydana gelen zararları onarır.
 

Tükenme: Stresle etkili şekilde mücadele edemediğimizde stres noktaları çoğaldığında vücudun adaptasyon kapasitesi zorlanır. Alarm reaksiyonundaki tepkiler veya kronik stres belirtileri yeniden ortaya çıkar.
 

Stresin birçok sağlık sorununa yol açtığı bilinmektedir. Stres sırasında beyin vücuda savaş ya da kaç emri gönderir. Bu esnada kalp enerji üretmek için, daha hızlı atar ve besinleri daha hızlı pompalamaya başlar. Oksijeni arttırmak için, solunum artar ve kan damarları genişlemeye başlar. Göz bebeklerinde büyüme olur. Dalakta daha fazla kan üretilir. Karaciğer kanın ihtiyacı olan glikozu daha fazla üretir. Sindirim hızı yavaşlar. Beyin ve kaslar enerjiyi kullanmaya başlar.
 

Stres durumunun uzun sürmesi vücuda zarar vermeye başlar.
 

Kişi stresli olduğunda daha fazla enerji harcadığından, kendini yorgun, güçsüz ve endişeli hisseder. Uyku sorunları çekmeye başlar. Sinirli ve heyecanlanan bir yapıya bürünür. Dikkat ve konsantrasyon sorunları yaşamaya başlar. İş performansında kayıp ve zorlanma yaşar. İçine kapanır ve madde bağımlılığına yönelebilir. Kendini rahatsız hisseder, panik ataklar yaşayabilir. Ateş basmaları, hızlı kalp atışları görülür. Çarpıntılar, baş ağrıları, nefes darlığı, yutkunma zorluğu, hazımsızlık çekmeye baslar. İştah kaybı nedeniyle kilo kayıpları, mide bulantıları yaşar. Vücut direnci azalır, sıkça soğuk algınlığı yaşar ve cinsel fonksiyonları değişime girer. Ayrıca vücut su tutmaya başlar, tansiyon yükselir. Bu durum vücuda daha fazla yük bindirir. Vücut kendini korumak için stres hormonu salgılamaya başlar. Enerji sağlanması için, yağ harcanması kanda kolesterolü ve yağ oranını arttırır. Bu durum kişinin kalp damar hastalıklarına yakalanmasına neden olabilir. Stres halinin uzaması kemiklerde ve kaslarda kayıplara neden olur. Diyabet hastalığı ortaya çıkabilir. Bunun sebebi stres hormonunun kan şekerini bozması ve pankreasa yük bindirmesidir.
 

Stres vücudumuzda birden çok deÄŸiÅŸikliÄŸe yol açar. Normalden fazla enerji üretirken, fiziksel ve zihinsel sınırlarımızı da çok fazla zorlarız. Vücudumuzda meydana gelen bu ani iniÅŸ ve çıkışlar, birçok organımıza da zarar verirken, zihinsel olarak da dengesizlik yaÅŸamamıza sebep olur. Pek çok kiÅŸi stresle baÅŸa çıkabilmek için olumsuz yöntemler kullanır. Bunlara örnek olarak; alkol ve kafein alma, aşırı sigara içme, maddenin kötüye kullanımı ya da aşırı yeme verilebilir. Bu durumlar vücuda daha fazla stres bindirir. Stresle yaÅŸayamaya çalışmak bizim zaman içerisinde depresyon yaÅŸamamıza neden olabilir. 
Kronik stres kiÅŸinin olumsuz düşüncelerinden kaynaklandığı için, düşünme ÅŸeklimizi olumlu hale getirmediÄŸimiz sürece, stresin devam etmesine ve daha kötüleÅŸmesine sebep olur. Bu yüzden olumlu düşüncelere sahip olmak her ÅŸeyden daha önemlidir. 

 

Buna benzer sendromlara maruz kalmamak için kendimizi iyi tanımalı, sınırlarımızı test etmiş ve ölçmüş olmalıyız. Kendimizi keşfetmenin en güzel ve en önemli yollarından birisi de Meditasyon yapmaktır.

 

Bir insanın kendi kendine verebileceği en güzel hediye MEDİTASYON dur.

 

10 Ekim 2017
 

Yusuf FIRAT

bottom of page