top of page

Yusuf FIRAT ‘la Meditasyon – Kendini Tanı


Psikolojik Sendromlar ve Sorunlar - 14
 

Kırık Kalp ( Takotsubo ) Sendromu:
 

Kırık Kalp ( Takotsubo ) Sendromu, strese bağlı duygusal ya da fiziksel gerginlik sonucu oluşan bir durumdur. Sevilen bir kişiden ayrılma veya kaybetme, aldatılma, yaşanılan travmalar, şoklar, depresyon, stresli ortamlarda uzun süre bulunma gibi kişinin duygu durumunu negatif etkileyen olaylar veya sevinçli bir haber almak ( çocuk sahibi olmak, ikramiye kazanmak vs.) bu sendromu doğurabilir. Kişinin duygularını yaşama şiddeti ve süresi bu sendromun belirleyici özelliklerindendir. Kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülmektedir.
 

Kişiyi duygusal olarak etkileyen olaylar aynı zamanda fiziksel olarak da etkilemektedir. Duygularımız da oluşan değişimlerin karşılığı olarak üretilen hormonlar, fiziksel olarak da farklı tepkiler vermemize neden olur. Kırık kalp sendromunda stres hormonu aşırı salgılanmasıyla birlikte, adrenalin hormonu fazlalaşır, mutluluk hormonu olan endorfin salgılanması ise azalır. Büyük miktarda kateşolamin salgılanır, çok yüksek seviyeye ulaştığında kalp kaslarımız için zehirli hale gelir. Kalbin çalışmasında anormallikler görülür. Bu değişimler metabolizmayı etkiler ve kişide bazı belirtiler oluşur. En yaygın görülen belirtiler kalp çarpıntısı, nefes darlığı, göğüste sıkışma ve ağrıdır. Kalp krizi yaşansa da Kırık Kalp Sendromu koroner arter tıkanması yoktur. Kalp krizi riski, yüzde 70 oranla erkekler arasında daha yaygınken, Kırık Kalp Sendromunun yüzde 90 oranında kadınlarda ortaya çıktığı görülüyor. Stresten en çok kadınlar etkileniyor. Çünkü kadınlar daha hassas, duygusal, kırılgan ve özverili olmalarından dolayı daha çok üzülüyorlar. Erkekler daha düşük stres seviyelerinde seyrediyorlar, fakat stres ile daha zor başa çıkıyorlar. Bu da erkeklerin ölümle sonuçlanabilecek kalp krizi geçirme ihtimalini arttırıyor.
 

Araştırmalar stres ve üzüntünün sağlığımıza uzun süreli zararlar verebileceğini gösteriyor. Elbette insan yaşamında yeri doldurulamayacak ve kolay unutulamayacak duygular var olacaktır. Kişinin travmanın etkisinden kurtulmak için olaylarla yüzleşip mantıklı bir yol bulması, affedici olması, aile veya yakınlarından destek alması, Kırık Kalp Sendromun günler içinde kalpte herhangi bir hasar bırakmadan iyileşmesine yardımcı olur. Bu sendromun kalpte ciddi etkiler yaptığı görülse de kısa sürede etkileri kendiliğinden geçebilen ve tedavi edilebilen bir durumdur.
 

Yaşamış olduğumuz her duygu beynimiz tarafından yaratılır. Önce olayın ne olduğunu anlarız sonra bilgi, tecrübe, sosyal ve kültürel değerlerin hepsiyle harmanlayıp duyguları yaratırız. Duyguları yaratan bizler isek bu duyguların şiddetini de ayarlayabiliriz. Duygularımızın şiddetini bize ve çevremizdeki insanlara zarar vermeyecek seviyede tuttuğumuz sürece daha sağlıklı yaşamamız mümkündür.
 

Buna benzer sendromlara maruz kalmamak için kendimizi iyi tanımalı, sınırlarımızı test etmiş ve ölçmüş olmalıyız. Kendimizi keşfetmenin en güzel ve en önemli yollarından birisi de Meditasyon yapmaktır.

 

Bir insanın kendi kendine verebileceği en güzel hediye MEDİTASYON dur.

 

7 Ekim 2017
 

Yusuf FIRAT

bottom of page