top of page

Yusuf FIRAT ‘la Meditasyon

 

Psikolojik Sendromlar – 8

 

Öğrenilmiş Çaresizlik Sendromu: Öğrenilmiş Çaresizlik Sendromu, kişinin herhangi bir durumda çok sayıda başarısızlığa uğrayarak, bir şey yapsa da hiçbir şeyin değişmeyeceğini, olayların kendi kontrolünde olmadığını, o konuda bir daha asla başarıya ulaşamayacağını düşünüp, bir daha deneme isteğini ve cesaretini kaybetmesidir. Öğrenilmiş çaresizlik, geçmişteki acı deneyimlerden çıkarılan negatif şartlanmaların bugünkü davranışlarımızı belirlemesidir.

 

Sirklere yeni gelen yavru filleri çok sağlam zincirlerle bir ağaca bağlarlar. Fil her kaçmaya çalıştığında denemesi başarısız olur. Bir süre sonra fil kaçamayacağını anlar ve kaçma denemelerini bırakır. Daha sonra fili küçük bir kazığa bağlarlar. Fil kaçmayı denemez ( kaçabilecek olmasına rağmen ). Çünkü çaresiz olduklarını ve ne yaparlarsa yapsınlar kaçamayacaklarını öğrenmişlerdir. Koşullar değişse de bilgi değişmez. Onları kaçmaktan alıkoyan asıl zincir beyinlerine yerleştirilmiştir.

 

Öğrenilmiş Çaresizlik Sendromun belirtileri: - Korkaktırlar - Öz güven kayıpları çoktur - Pasif ve siniktirler - Kabullenmiştirler - Tutkularını kaybetmiştirler - İlgisizdirler - Başarısız olma korkuları vardır - İsteyerek yaptıkları davranışları azdır. Mecbur oldukları davranış sayısı fazladır - Düşünme yetenekleri zayıflamıştır - Olaylar arasındaki bağlantıları görme ve anlama sorunları vardır - Özensizdirler - Mücadele etme kabiliyetlerini kaybetmişlerdir - Kendilerini kurban olarak görürler - Olaylarının nedenlerini başkalarının yarattığına inanırlar ve değiştirmek için çaba göstermezler - Acı çekerler - Mutsuz ve huzursuzdurlar - Stresli ve kırgındırlar - Çabuk öfkelenirler - Küskündürler - Üzgündürler

 

Öğrenilmiş Çaresizlik Sendromu yaşayan kişiler, önce tutkularını kaybeder, özgüven kaybına uğrar, cesareti kırılır ve mücadele etme isteği kaybolur. Kişiler kazanmayı değil kaybetmeye katlanmayı öğrenirler. Başarısız olmak öğrenilmiştir. ‘Sen küçüksün, küçük düşün’ ve ‘ Ne yaparsan yap, hiçbir şeyi değiştiremezsin’ mesajları ile baskı altına alınan ve şartlandırılan toplumlar tembelliğe, pasifliğe ve depresyona itilmektedir.

 

Öğrenilmiş çaresizlik toplumların ve kişilerin yeterli gelişmişlik seviyesine ulaşamamasının temel nedenlerinden biridir. Önemli işlerin ancak belirli insanlar tarafından başarılabileceği, olumsuzlukların düzeltilemeyeceği, gelecek için büyük düşünülmemesi için yoğun baskı yapılmaktadır. Öğrenilmiş çaresizlik toplumların ve kişilerin zihinlerinde oluşturulmuş sanal hapishanedir. Buna benzer sendromlara maruz kalmamak için kendimizi iyi tanımalı, sınırlarımızı test etmiş ve ölçmüş olmalıyız. Kendimizi keşfetmenin en güzel ve en önemli yollarından birisi de Meditasyon yapmaktır. Bir insanın kendi kendine verebileceği en güzel hediye MEDİTASYON dur.

 

20 Eylül 2017

 

Yusuf FIRAT

bottom of page