top of page

Yusuf FIRAT ‘la Meditasyon

 

Aşılması Gereken Zihinsel Engellerimiz – 6

 

Takıntılarınızdan kurtulun: Takıntı yanlış olduğunu bildiğimiz halde kafamızdan atamadığımız mantık ve muhakeme ile uzaklaştırılamayan, arzu edilmeyen saplantı halindeki fikirler veya bilince takılarak korku ve bunalım yaratan, kişinin istemli çabalarına karşın kurtulamadığı ısrarla tekrar eden düşünce, hayal ya da tepkilerdir.

 

Takıntılı bir insanın başlıca özellikleri: - Dikkat, odaklanma ve konsantrasyon eksikliği - Çeşitli aktivitelerde kişinin kendisini çevreden yalıtması - Üzüntü, sevinç gibi hallerde aşırı heyecanlanmak veya kendini kaybetmek - Dalgınlık ve yorgunluk - Yasak ve şiddet içeren düşünceler - Anlama, sorma ve onaylatma ihtiyacı - Hastalanma endişesi hissi - Başkalarına zarar verme korkusu - Hata yapma korkusu - Aşırı kuşku ve sürekli güvence isteği - Düzen, simetri ve kusursuzluk isteği - Rezil olmaktan veya sosyal acıdan kabul edilemez bir şekilde davranma korkusu - Cinsel içerikli veya günahkar düşünmekten korkma

 

Sonuç olarak takıntılı insanlar, bu düşünceleri etkisizleştirmek için bir takım hareketler yaparlar. Mikrop kapma takıntısı için aşırı temizlik, yasak ya da kötü düşünceler için sürekli dua etmek, simetri ve düzen takıntıları için çevredeki eşyaları kontrol etmek, düzeltmek, bir takım kelimeleri içinden tekrar etme ya da içinden sayı sayma gibi bir sürü örnek verebiliriz.

 

Takıntılı bir bakış açısına sahip olmak günlük hayatımızın şekillenmesinde önemli rol oynadığı için, kişi zamanının büyük çoğunluğunu bu olayların kendisinde yarattığı sorunları çözmek için harcar. Bunun sonucu olarak hayatımızda farklı eylemler ve deneyimler yaşamak istersek zihinsel, fiziksel ve zaman olarak sorunlar yaşayabiliriz. Takıntılardan kurtulmak için kendimizi iyi tanımalı, sınırlarımızı test etmiş ve ölçmüş olmalıyız. Kendimizi keşfetmenin en güzel ve en önemli yollarından birisi de Meditasyon yapmaktır. Bir insanın kendi kendine verebileceği en güzel hediye MEDİTASYON dur.

 

11 Eylül 2017

 

Yusuf FIRAT

bottom of page