top of page

Yusuf FIRAT ‘la Meditasyon

 

Acaba EMPATİ yapmak FELSEFE yapmaya başlamak için bir anahtar olabilir mi? … Öncelikle Empati kelimesinin anlamına bakmamız gerekir. Sözlükteki anlamı kişinin kendini başkalarının yerine koyabilme durumudur. Empati veya eş duyum, bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek demektir.

 

Genellikle bizler Empati ile acıma duygusunu birbirine karıştırmaktayız. Kendimizi karşımızdaki insanın duygularını veya içinde bulunduğu durumu anladığımızı sanırız. Bu analizi yaparken uyguladığımız kriter ben o durumda olsaydım nasıl hissederdim sorusudur. Bu sorunun cevabı da kesin olarak bellidir. Benim başıma gelseydi üzülürdüm, utanırdım, oradan hemen ayrılırdım veya bir daha asla görüşmezdim gibi düşüncelerdir. Bizler bu süreci empati olarak düşünmekte ve karşımızdaki kişiye hemen bir cevap vermekteyiz.

 

Felsefe yapmak için sevgi ve bilgiyi birlikte kullanmak gerekir. Empati ise bir acıma duygu değil bir soru sorma, olayla ilgili araştırma-detaylı bilgi edinme ve kendi karakterimizi uygun yorumlama yapabilme durumudur. Bizler karşımızdaki olaylar için bilgi edinmeyi sorular sormayı ve olayların duygusal yönünü kendi duygularımızla bütünleştirmeyi başarabilirsek o zaman Empati yapmak Felsefe yapmaya başlamak için bize bir fırsat verebilir. Acaba Felsefe yapmak demek her şeyi bilmek demek midir? ... Bir insanın kendi kendine verebileceği en güzel hediye MEDİTASYON dur.

 

2 Eylül 2017

 

Yusuf FIRAT

bottom of page